• bilgi@gerederehberi.com
  • 05453559867

Gerede

Gerede Köyleri

Gerede Köyleri

Gerede Tarihi

Gerede Tarihi hakkında Prof. Dr. Vedat İdil (*) bey’in 1990 yılında Gerede Belediyesine sunmuş olduğunu rapordaki bilgilere göre ilçe tarihimiz aşağıdaki şekildedir.

İlk adı büyük olasılıkla Cressa olan Gerede M.Ö.3. yüzyılda raphlagonia’nın bir kenti olarak geçmektedir. Daha sonra Bithynia Kralı Nikomedes’in oğlu Ziaeles(M.Ö.260-228), babasının ölümünden sonra tahta geçince ülkesini doğu yönünde genişletmiş ve Krateia’yı ele geçirmiştir. Krateia (Gerede), M.Ö. 3. yüzyıldan sonra kullanılmaya başlayan Şark ticaret yolunun üzerinde yer almaktadır. Bu yol Nikomedeia (İzmit) ve Nikaia’dan (iznik), Bolu (claudiopolis), Gerede (krateia), Taşköprü (Pompeiopolis) Amnias vadisi ve Vezirköprü üzerinden Amasya’ya ulaşıyordu.

1923 yılında Cumhuriyet’in ilanı ile birlikte Bolu vilayet yapılmış ve Gerede de Bolu’ya bağlı bir kaza haline getirilmiştir.

Gerede’de yapılan arkeolojik araştırmalarda kazanın yaklaşık 3 km kuzeyinde, aşağıdaki vadiyi kontrol eder bir durumda inşa edilmiş olan ve Keçi Kalesi olarak adlandırılan kalenin mevcut kalıntıları görülmüştür. Bithynialılar tarafından yapıldığı zannedilen kalenin oldukça tahrip görmüş olduğu gözlemlenmiştir. Bu tahribatta bölgenin bol yağışlı olmasının da rolü olduğu açıktır. Ancak yapılan araştırmada birkaç yerde yapılacak olan sondaj kazıları ile kalenin bazı duvarlarının da ortaya çıkarılması kalenin planı hakkında kesin sonuçlara ulaşılması mümkündür.

* A.Ü. D.T.C.F Fakültesi Klasik Arkeoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi – Rapor Yazıldığı Tarihte Bulunduğu Görev.

GEREDE KÜLTÜR, KALKINMA VE DAYANIŞMA VAKFI Dergisinde yayınlanan raporu okumak için tıklayınız.

 

COĞRAFİ DURUMU : 

Gerede, Bolu topraklarının doğu kısmını kaplar. Bolu’nun en eski ilçesidir. Güneyden, Ankara İli’nin Kızılcahamam ve Çamlıdere İlçeleri ile komşudur. Doğudan, Çankırı İli’nin Çerkeş ve Eskipazar, batıdan Dörtdivan ve Yeniçağa, kuzeyden Mengen, güneyden Kıbrısçık İlçeleri ile komşu ve sınırlıdır.İlçe, deniz seviyesinden 1350 m. yüksekliktedir ve yüzölçümü 1255 km²’dir. Gerede İlçemizin nüfusu, 25.188 kişi İlçe merkezi, 16.203 kişi köyler olmak üzere toplam 41.391’dir. 92 köyü vardır.

TARİHİ VE TURİSTİK YERLER


Asar Kale, Keçi kalesi kalıntıları, Kiliseli Han, Y.Tekke Camii, A. Tekke Camii Türbesi, Yıldırım Beyazıt Camii, Ramazan Dede Türbesi, gezilip görülebilecek tarihi eserler ve yerlerdir. Şehrin kuzeyinde Esentepe, Arkut Dağlarında yaylalar, İlçenin 3 km. batısındaki Gerede Gölü, 20 km. doğusundaki Karagöl ve Kapaklı Gölleri başlıca mesirelik alanlardır. Esentepe bölgesinde kış sporları ve kayak yapmak mümkündür. Ayrıca yaz aylarında çim kayağı yapma imkanı vardır. İlçede el sanatlarından bakırcılık, deri imalatı, kemercilik, demircilik, marangoz işleri yapılmaktadır. Her yıl Temmuz ayı içinde geleneksel “Esentepe Yağlı Güreşleri” yapılmaktadır. Her yıl Eylül Ekim aylarında yapılan Gerede Panayırı da ilçeye ticari canlılık getirmektedir.

ULAŞIM

Karayolu ulaşımının çok kolay olduğu İlçe, TEM otoyolu ve D.100 karayolu üzerindedir. Gerede Ankara’ya 139 km. Bolu’ya 52 km.dir.

Gerede Tanıtım Filmi

 

WhatsApp chat
%d